Een nieuwbouwwoning kopen
De voordelen van nieuwbouw
  • Vaste koopprijs | Omdat bij nieuwbouwhuizen de koopprijs vaak vast staat, heb je geen last van overbieden en alle stress die daarbij komt kijken. Je weet dus precies waar je aan toe bent. En als je weet wat je maximaal kunt lenen, weet je dus ook meteen of je het nieuwbouwproject wat je op het oog hebt wel kunt betalen.
  • Vrij op naam | Een nieuwbouwproject koop je ‘vrij op naam’ (v.o.n.), wat betekent dat je geen kosten koper (k.k.) hoeft te betalen. Dat scheelt je veel geld! Je betaalt bijvoorbeeld geen makelaarskosten of overdrachtsbelasting. Houd echter nog wel rekening met de kosten voor het afsluiten van je hypotheek, de notaris, de opleveringskeuring en eventuele bouwrente Bouwrente is de rente die betrekking heeft op de periode vóór het ondertekenen van de koopakte. Deze rente is vaak opgenomen in de koop-/aannemingsovereenkomst en maakt onderdeel uit van de koopsom. Deze rente komt niet voor aftrek in aanmerking.
  • Jij bepaalt | Bij een nieuwbouwproject ben je de allereerste eigenaar. Daarom kun je wat betreft de indeling en de afbouw van je huis veel zelf bepalen. Bijvoorbeeld hoe de keuken en de tuin eruit gaan zien. Vaak biedt de aannemer ook een lijst met opties, de zogenaamde meerwerklijst. 
  • Gunstig energielabel | Een nieuwbouwwoning voldoet aan de laatste milieu-eisen. Goede isolatie en dubbelglas zijn tegenwoordig de standaard. Dat is niet alleen fijn voor het milieu, maar ook voor je portemonnee! Ook prettig: bij veel geldverstrekkers kun je met een gunstig energielabel meer lenen voor je hypotheek.
  • Weinig onderhoud | Alles is nieuw, dus je hoeft je de eerste jaren geen zorgen te maken over een badkamer of kozijnen die aan vervanging toe zijn. 
Nadelen van nieuwbouw
  • De prijs staat meestal vast | Je weet waar je aan toe bent, maar dat betekent ook dat er normaal gesproken geen ruimte is voor onderhandeling.
  • Oplevering | Er is geen definitieve opleverdatum bekend. Wanneer je je nieuwbouwhuis kunt betrekken, kan door externe omstandigheden worden beïnvloed. Er kan ook veel tijd zitten tussen het moment dat je de koopovereenkomst tekent en het moment dat je nieuwbouwhuis wordt opgeleverd.
  • Dubbele lasten | Het duurt vaak een half jaar tot zelfs anderhalf jaar voordat je nieuwbouwhuis af is. In deze periode heb je vaak te maken met dubbele lasten: je moet de hypotheek of huur van je oude huis nog betalen, en je start al tijdens de bouw met het betalen van rente en aflossing op de hypotheek voor je nieuwbouwhuis. Je kunt deze dubbele lasten eventueel opvangen door voldoende spaargeld achter de hand houden, ouders te vragen om bij te springen, of de dubbele lasten mee te financieren in je hypotheek. Een andere optie is om de overwaarde van je oude huis in te zetten.
  • Loting | Veel nieuwbouwprojecten werken met loting. In deze gevallen kan het dus zijn dat je, ondanks dat je aan alle voorwaarden voldoet, je droomhuis aan je neus voorbij ziet gaan. In andere gevallen geeft de projectontwikkelaar zijn voorkeur voor de bewoners aan.
  • Beperkte keuze | Vooral als je in de stad wilt gaan wonen is de keuze voor nieuwbouwwoningen vrij beperkt. Nieuwbouw in het stadscentrum is bijvoorbeeld zeldzaam, de kans is groter dat je tijdens je zoektocht in een Vinex-wijk beland. Vaak moet je je beslissing al maken op basis van tekeningen, dus een bezichtiging vóór je inschrijft, is dan geen optie.
  • Geduld en tijd | Niet alleen de bouw van je nieuwe woning kan een tijdje duren. Er gaat ook veel tijd zitten in alle keuzes die je zelf moet maken. Welke keuken wil je hebben, waar wil je extra stopcontacten? Zorg voor geduld en een goede voorbereiding, dan voorkom je keuzestress. 

Wat wil je weten?

Via de onderstaande links vind je aanvullende nuttige informatie. Raadpleeg ons als je vragen hebt.

Financiële begrippenlijst

Sommige uitdrukkingen over geldzaken kom je niet elke dag tegen. Onze financiële begrippenlijst legt de meeste daarvan alvast uit en beantwoordt enkele veel gestelde vragen. Nog iets niet duidelijk? Aarzel niet en neem direct even vrijblijvend contact op.

Wat valt onder 'bijkomende kosten'?

Als je een huis koopt, moet je rekening houden met allerlei kosten, naast de koopprijs. Denk hierbij aan de kosten voor het verbouwen en inrichten van je huis en de verhuizing. Maar er zijn ook de zogenaamde aankoopkosten, zoals de rekening van de notaris en ons hypotheekadvies. 

Meer lezen

Wat is een hypotheek?

Bij een ‘hypotheek’ leen je geld voor het aankopen van een woning. Deze geldt daarbij als onderpand. Dit zogenaamde ‘hypotheekrecht’ biedt de geldverstrekker meer zekerheid dat de lening kan worden terugbetaald. Hij verkrijgt via een hypotheek namelijk het recht om je woning te verkopen als jij de hypotheeklasten niet meer betaalt. In dat geval is er sprake van een executieverkoop. Daarnaast wil de geldverstrekker veelal ook een pandrecht.

Meer lezen

Wat kan ik meer lenen met een
energiebespaarbudget?

Steeds meer mensen denken na over zonnepanelen en isolatie of andere energiebesparende maatregelen. Wanneer je wilt gaan verduurzamen, gelden er ruimere mogelijkheden voor een hypotheek. Met het Energiebespaarbudget mag je namelijk tot 6% bovenop de woningwaarde lenen. Oók met NHG. 

Meer lezen

Hoe zit dat met de (vrijstelling)
overdrachtsbelasting?

Kopers van 18 tot 35 jaar betalen eenmalig geen overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning. Dat maakt de aankoop van een woning voor hen een stuk goedkoper. Vanaf 1 april 2021 geldt aanvullend dat de woning niet duurder mag zijn dan € 400.000. Kopers van 35 jaar of ouder die in de woning gaan wonen, betalen 2%. Beleggers gaan 8% betalen. De overheid wil met deze maatregelen starters en doorstromers meer kansen geven op de woningmarkt. De overheid heeft hiervoor een handige 'infographic' gemaakt. Hieronder vind je daarover extra informatie.

Meer lezen

Wat betekent een hypotheek voor mijn belastingaangifte?

Het Nederlands belastingstelsel is opgedeeld in drie zogenaamde ‘boxen’. 

  • Box 3 kijkt naar je vermogen: het verschil tussen je bezittingen en schulden.
  • Box 2 kijkt alleen naar inkomen uit een ‘aanmerkelijk belang’ in een onderneming
  • In Box 1 zit het zogenaamde ‘belastbaar inkomen uit werk en woning’. Hierin valt bijvoorbeeld je salaris, een uitkering en winst uit je onderneming. In deze box kom je ook je (eerste*) eigen woning en je hypotheek tegen 

Voordeel van een eigen woning is, dat je in Box 1 de betaalde hypotheekrente mag aftrekken van je inkomen. Daar tegenover staat dat je het ‘eigenwoningforfait’ erbij moet optellen. Toch levert dat per saldo vaak een fikse teruggave op. 

Meer lezen

Bekijk alle financiële begrippen

Stuur een mail naar
info@guler.nl

Heb je vragen? Neem vrijblijvend contact op

Guler finance

Güler Finance is een jong, gedreven, flexibel en snelgroeiend team van gekwalificeerde adviseurs. Daar ligt onze kracht.